Pomėgių psichologija: kodėl mes trokštame socialinės žiniasklaidos patvirtinimo

Sukurti 19 rugsėjo, 2024
dopamino

Vieno „patinka“ paspaudimo socialinėje žiniasklaidoje galia yra daug daugiau nei paprastas ekrano bakstelėjimas. Nesvarbu, ar tai „Facebook“, „Instagram“, ar „TikTok“, mygtukai „Patinka“ gali pakeisti mūsų savęs suvokimą, pagerinti nuotaiką ir netgi diktuoti mūsų elgesį internete. Bet kas gi dėl šių virtualių pritarimo linktelėjimų skatina mus sugrįžti dar daugiau? Pomėgių psichologija gilinasi į priežastis, kodėl šie rodikliai yra tokie priklausomybę sukeliantys. Suprasdami pažintinį ir emocinį teigiamų įvertinimų gavimo poveikį, galime įžvelgti gilesnį socialinės žiniasklaidos poveikį mūsų psichinei gerovei. Psichologiniu požiūriu kiekvieną kartą, kai gauname „patinka“, mūsų smegenys skatina dopamino – neurotransmiterio, atsakingo už malonumą, išsiskyrimą. Tai veda prie grįžtamojo ryšio ciklo, kuriame vartotojai nuolat ieško patvirtinimo pažymint „patinka“ ir teigiamais komentarais, forma. Tačiau ne tik tiesioginis pasitenkinimo jausmas, bet ir pomėgių psichologija apima gilesnes, dažnai nesąmoningas motyvacijas, kurios yra susijusios su mūsų socialinio pripažinimo ir statuso poreikiu.

Dopaminas ir atlygio sistema

Patinka suaktyvina smegenų atlygio sistemą, išskiria dopaminą taip pat, kaip valgant mėgstamą maistą ar sulaukiant komplimento. Tyrimai parodė, kad šis leidimas gali sukelti priklausomybę, sukurdamas patvirtinimo ciklą per mygtukus „Patinka“ ir „dalinimus“. Taip sukuriama tai, kas dažnai vadinama „dopamino kilpa“, kur vartotojai nuolat skelbia turinį, tikėdamiesi gauti teigiamą pastiprinimą.

Socialinio pritarimo faktorius

Žmonės iš prigimties yra socialinės būtybės, o patvirtinimo poreikis yra įtrauktas į mūsų psichologiją. Socialinės žiniasklaidos pomėgiai veikia kaip socialinio patvirtinimo forma, sustiprinanti mūsų norą būti priimtiems mūsų bendraamžių grupėje. Kai sulaukiame teigiamų įvertinimų, skaitmeninė bendruomenė tarsi mus palaiko, o tai gali padidinti savigarbos ir priklausymo jausmą. Kita vertus, simpatijų trūkumas gali sukelti atstūmimo ir netinkamumo jausmą.

FOMO vaidmuo (baimė praleisti)

Psichologija, slypinti už simpatijų, yra glaudžiai susijusi su baime praleisti (FOMO). Kai vartotojai mato, kad draugai ir influenceriai sulaukia tūkstančius teigiamų įvertinimų, jie gali jausti spaudimą išlaikyti panašų socialinio įsitraukimo lygį. Tai skatina elgseną, pvz., dažniau skelbti skelbimus arba laikytis „panašaus“ strategijų, kad būtų padidintas matomumas ir patvirtinimas. Baimė būti paliktam ar nepastebėtam gali sukelti nerimą ir nepasitenkinimą.

Poveikis psichinei sveikatai

Nors simpatijų gavimas gali laikinai padidinti savigarbą, ilgalaikis poveikis psichinei sveikatai gali būti žalingas. Tyrimai siejo intensyvų socialinės žiniasklaidos naudojimą ir pomėgių siekimą su padidėjusiu nerimu, depresija ir žemesne saviverte. Nuolatinio patvirtinimo poreikis gali sukelti emocinį išsekimą, ypač kai vartotojai mano, kad jų turiniui neskiriama pakankamai dėmesio.

Išvada

Pomėgių psichologija pabrėžia galingą socialinės žiniasklaidos ir žmogaus elgesio sankirtą. Nors simpatijos gali suteikti laikiną malonumo ir patvirtinimo jausmą, jie taip pat gali paskatinti gilesnį patvirtinimo poreikį, kuris turi įtakos psichinei sveikatai ir gerovei. Atpažindami psichologinius veiksnius, skatinančius mūsų norą mylėti simpatijas, galime imtis veiksmų, kad galėtume atidžiau valdyti savo socialinės žiniasklaidos įpročius, pirmenybę teikdami tikriems ryšiams, o ne paviršutiniškiems metrikams.

dopamino

Kai vartotojas socialiniuose tinkluose sulaukia like, suaktyvėja smegenų atlygio sistema, išskiriama dopaminas, kuris siejamas su malonumu ir pasitenkinimu. Tai sukuria sustiprinimo kilpą, dėl kurios asmenys nori skelbti daugiau turinio, tikėdamiesi sulaukti daugiau teigiamų įvertinimų.

Taip, per didelis dėmesys mėgstamų simpatijų gavimui gali prisidėti prie psichinės sveikatos problemų, tokių kaip nerimas, depresija ir nepakankamumo jausmas. Nuolatinio socialinio patvirtinimo poreikis gali priversti vartotojus jaustis emociškai išsekęs, jei jų turinys nesulauks laukiamo įsitraukimo.

Spaudimą skelbti dažnai skatina baimė praleisti (FOMO). Matydami, kad kiti sulaukia daug teigiamų įvertinimų ir įsitraukimo, naudotojai gali paskatinti skelbti daugiau, kad išliktų aktualūs ir išlaikytų socialinį pritarimą savo bendruomenėje ar bendraamžių grupėje.