„TikTok“ patyčių augimas: jų poveikio ir prevencijos strategijų supratimas

Sukurti 27 rugsėjo, 2024
tyčiojasi

Kadangi „TikTok“ vartotojų bazė viršija 1 milijardą, platforma tapo socialiniu pramogų, kūrybiškumo ir ryšio centru. Tačiau, be jo populiarumo, yra ir tamsesnė pusė – „TikTok“ patyčios. Šis reiškinys reiškia agresyvų, žalingą elgesį, nukreiptą į naudotojus komentaruose, vaizdo įrašuose ar tiesioginiuose pranešimuose, dėl kurių aukos dažnai būna emociškai sunerimusios ar dar blogiau. Lengvas anonimiškumas ir virusinis TikTok pobūdis daro jį puikia terpe patyčioms internete, ypač tarp jaunesnių vartotojų. Norint apsaugoti vartotojus ir puoselėti saugesnę internetinę aplinką, labai svarbu suprasti, ką reiškia „TikTok“ patyčios ir galimas jų poveikis. Nuo žalingų gandų skleidimo iki žeminančių komentarų apie išvaizdą ar gyvenimo būdą – „TikTok“ patyčios gali būti įvairių formų. Aukos dažnai kenčia tylos, jausdamosi bejėgės, nes neigiamas turinys greitai plinta platformoje. Kai kuriais atvejais poveikis neapsiriboja skaitmenine sritimi, paveikdamas psichinę sveikatą ir bendrą gerovę. Šiame straipsnyje aptarsime įvairius „TikTok“ patyčių aspektus, kaip jas atpažinti ir veiksmus, kurių vartotojai ir platformos administratoriai gali imtis, kad sumažintų jų poveikį.

Kas yra „TikTok“ patyčios ir kaip tai pasireiškia?

„TikTok“ patyčios reiškia tyčinę žalą ar priekabiavimą, nukreiptą prieš vartotojus per neigiamą sąveiką platformoje. Tai gali būti neapykantą kurstantys komentarai, gėdinami vaizdo įrašai ar net organizuotos kampanijos, skirtos tyčiotis ar šmeižti ką nors. Dažniausiai „TikTok“ matomos patyčios yra kūno gėdinimas, trolinimas arba dezinformacijos apie konkretų asmenį skleidimas. Skirtingai nuo tradicinių patyčių, virusinis TikTok turinio pobūdis reiškia, kad šie incidentai gali greitai tapti nekontroliuojami, pasiekti dideles auditorijas ir padaryti didelę žalą.

Psichologinis „TikTok“ patyčių poveikis

„TikTok“ patyčių pasekmės yra toli siekiančios, ypač kai kalbama apie jo aukų psichinę sveikatą. Paaugliai ir paaugliai yra ypač pažeidžiami, nes jie gali įsisavinti kritiką, sukelti nerimą, depresiją ar net mintis apie savižudybę. Tyrimai rodo, kad ilgalaikis priekabiavimas internete gali turėti rimtų pasekmių savigarbai ir emocinei gerovei, sukeldamas ilgalaikius psichologinius randus. Atpažinti šiuos pavojus labai svarbu, kad naudotojai ir globėjai galėtų įsikišti ir pasiūlyti reikiamą pagalbą.

Kaip atpažinti „TikTok“ patyčias ir į jas reaguoti

Labai svarbu anksti atpažinti „TikTok“ patyčių požymius, kad būtų sustabdytas jų plitimas. Raudonos vėliavėlės apima staigų neigiamų komentarų padidėjimą, anonimines paskyras, skirtas konkretiems naudotojams, arba suderintas pastangas skelbti žalingą turinį. „TikTok“ siūlo tokius įrankius kaip komentarų filtravimas ir blokavimas, kurie gali būti veiksmingi siekiant sustabdyti patyčių bendravimą su auka. Be to, norint užtikrinti, kad platforma greitai spręstų šias problemas, būtina pranešti apie įžeidžiantį turinį. Tačiau sunkiais atvejais taip pat gali prireikti imtis teisinių veiksmų arba įtraukti mokyklos vadovybę.

„TikTok“ patyčių prevencijos ir mažinimo strategijos

Norint užkirsti kelią „TikTok“ patyčioms, reikia bendrų vartotojų, tėvų ir platformos administratorių pastangų. Pati „TikTok“ įdiegė saugos funkcijas, tokias kaip riboti režimai, komentarų moderavimas ir skaitmeninės gerovės nustatymai, kad padėtų vartotojams kontroliuoti savo patirtį. Be to, švietimas atlieka labai svarbų vaidmenį – tėvai turėtų atvirai kalbėtis su vaikais apie elgesį internete, patyčias elektroninėje erdvėje ir empatijos svarbą bendraujant skaitmeninėje erdvėje. Mokyklos taip pat gali prisidėti įtraukdamos skaitmeninį pilietiškumą į savo mokymo programas, mokydamos mokinius, kaip atsakingai naršyti socialinėje žiniasklaidoje.

Išvada

„TikTok“ patyčios yra rimta problema, į kurią reikia nedelsiant atkreipti dėmesį tiek iš platformos, tiek iš jos vartotojų. Kadangi bendravimas internete tampa dažnesnis, labai svarbu puoselėti pagarbos ir gerumo aplinką. Nors „TikTok“ įdiegė saugos priemones, vartotojams taip pat svarbu mokytis, kaip apsaugoti savo psichinę gerovę ir tinkamai reaguoti į elektronines patyčias. Imdamiesi prevencinių veiksmų ir teikdami pagalbą aukoms, galime sumažinti patyčių paplitimą TikTok ir padaryti ją saugesnę erdvę kiekvienam.

tyčiojasi

Be matomų komentarų ar žinučių, aukos gali rodyti pasitraukimo iš platformos, nenoro užsiimti internetine veikla ar net nuotaikos pokyčius, pvz., padidėjusį nerimą ar liūdesį. Kai kurie gali būti pernelyg susirūpinę savo turinio našumu, apsėsti neigiamos sąveikos ir ignoruoti teigiamus atsiliepimus.

Dėl unikalaus „TikTok“ formato, kai trumpi, virusiniai vaizdo įrašai gali greitai pasiekti didelę auditoriją, patyčios tampa viešesnės ir potencialiai žalingesnės nei kitose platformose. Be to, platformos tendencijomis grindžiama kultūra gali sustiprinti patyčių atvejus, kai neigiamu turiniu plačiai dalijamasi arba kai kiti susiduria su iššūkiais ar remiksais.

Aukos ar jų globėjai gali pranešti apie patyčias platformai, tačiau situacijai paaštrėjus gali tekti kreiptis į teismą. Tai gali apimti patyčių incidentų dokumentavimą, įrodymų rinkimą ir skundo padavimą pagal įstatymus dėl priekabiavimo, šmeižto arba, kai kuriose jurisdikcijose, elektroninių patyčių teisės aktų. Bendravimas su teisėsauga arba suvaržymo prašymas yra papildomi veiksmai, kurių galima imtis atsižvelgiant į patyčių sunkumą.